recept

Midden-Oosterse Moussaka

Een tijdje geleden maakte ik op goed geluk deze ovenschotel en hij was zó goed gelukt, dat ik het recept wil bewaren en delen! Sowieso wil ik dat meer doen, recepten bewaren en delen, maar de laatste tijd en energie ontbreekt de tijd me een beetje om te bakken en te koken… Over twee weken heb ik vakantie, dus dan zal het wel goed komen.

Goed: de ovenschotel die ik gemaakt heb is een soort Midden-Oosterse Moussaka, die je zowel vegetarisch,  met vlees kunt maken of allebei kunt maken –  dat laatste is wat ik gedaan heb. Ik heb twee ovenschalen gemaakt: één met vlees en één vegetarisch met linzen. Elke schaal bevat van alles één laag en kun je met twee personen flink van eten, dus als je voor vier personen één schaal wilt maken, kun je gewoon het recept aanhouden en de hoeveelheid linzen of vlees verdubbelen.

IMG_0030.JPG

De ingrediënten voor vier personen, twee ovenschalen:

  • 200 g gehakt
  • een blik linzen (uitlek gewicht 250 g)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  •  water, ongeveer ½ van het blik  gepelde tomaten
  • 2 aubergines
  • 1 courgette
  • 4 paprika’s
  • 1 wortel
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • aardappelschijfjes, gekookt (500g is genoeg voor 1 laag in elke schaal)
  • +- 10 zongedroogde tomaten
  • verse koriander
  • rozijnen
  • kruiden:
    • 1 tl komijn
    • 1 tl paprikapoeder
    • ½ theelepel gerookt paprikapoeder  ( of ½ cayennepeper als je dat niet hebt)
    • oregano
    • ½ tl cayennepeper
    • ½ tl kaneel
    • ½ tl kruidnagel
    • ½ tl koriander
    • ½ tl garam masala
    • en zout en peper natuurlijk!IMG_0037.JPG

Het recept:

  1. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik, bestrooi ze met zeezout en laat ze zo’n 10 minuten liggen   (op een bakplaat /  in een ovenschaal) en verwarm de oven voor op 200 C (grillstrand).
  2.  Snijd de courgette en  voeg die nadat je het zout van de aubergines en doe op elke bakplaat / ovenschaal een halve courgette.  Kruid de groente met peper, oregano en een beetje paprikapoeder. Besprenkel met olijfolie en rooster 10 minuten – draai om – en nog eens 10 minuten.
  3. Snijd de paprika’s, wortel, gedroogde tomaten, uien en knoflookteentjes in kleine stukjes.
  4. Maak een kruidenmengsel met de komijn, paprikapoeder, cayennepeper, kaneel, kruidnagel, koriander en de Garam Masala.
  5. Bak het gehakt rul en laat de linzen uitlekken. Zet de pan gehakt even opzij.
  6. Fruit de ui en wortel in een grote pan, voeg even later het kruidenmengsel toe en bak tot de uien glazig zien.
  7. Voeg de paprika toe en bak een paar minuten mee.
  8. Voeg de gepelde tomaten, zongedroogde tomaten, tomatenpuree en het water toe en breng de saus op smaak met peper en zout.
  9. Doe de helft van het groente-tomaatmengsel in een andere pan en voeg in elke pan het vlees of de linzen toe. Doe er nogmaals een beetje zout en peper erbij.
  10. Vet de ovenschalen in ( een beetje olie van de zongedroogde tomaten is hier heel lekker voor), verspreid de aardappelpartjes over de bodem, de helft van de saus, de plakken aubergine (1 aubergine per schaal), de stukjes courgette (1/2 per schaal) en maak af met de andere helft van de saus. Zet met aluminiumfolie zo’n 20 minuten in de oven op 200 C, nu op de heteluchtstand.
  11. Pluk verse koriander en peterselie uit de tuin of van het bosje die je in de winkel gehaald hebt, wel de rozijnen eventjes in warm water en zet dit op tafel zodat iedereen het naar smaak kan toevoegen.
  12. GENIET!IMG_0057.JPG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s