column·dagboek

‘Schrijf bovenaan je examen…’

“Denk simpel, denk logisch en gebruik je Binas.” “Glij niet uit over de pindakaas-antwoorden.” “Pen neer, slok thee of koffie erbij en eerst even kijken.” Aldus mijn biologie-, Frans en wiskundedocenten.  We krijgen ook stressverlagende tips mee: “Geef jezelf tien minuten om te panieken en ga dan gewoon aan de slag.” en “Nog belangrijker dan goed leren is genoeg rust. Ga de avond van tevoren niet leren, maar ga in bad zitten en een filmpje kijken, zodat je hersenen de volgende dag een topprestatie kunnen leveren.”  We worden ermee doodgegooid. Waarschijnlijk hóór ik het ze gewoon tegen me zeggen tijdens die drie uur afzien. Het zijn een soort mantra’s geworden – sommigen raadden ons aan om ze bovenaan ons antwoordvel te schrijven, zodat we ze niet vergeten.

Ik heb ook een aantal dingen waar ik mezelf aan wil helpen herinneren tijdens de voorbereiding van de examens en de examens zelf. De belangrijkste – en eigenlijk alles omvattende is: “Heb vertrouwen in jezelf; je hebt zes jaar je best gedaan en bent telkens ruim overgegaan, dus je kan het gewoon.” Vertrouwen in mezelf betekent ook dat ik naar mijn gevoel luister en mijn intuïtie volg. Dat ik bij twijfel het antwoord kies dat ik als eerste in gedachte had, ik midden op de dag bij een vlaag van vermoeidheid een aflevering van mijn serie kijk, ook al is het supermooi weer,  en ik mijn eigen voorbereidingskoers volg – ook al doen anderen alles totaal anders.

Ik ga “Heb vertrouwen in jezelf” tegen mezelf te zeggen en op mijn antwoordvellen schrijven tot ook dit mantra me de neus uitkomt. Maar dan heeft het wel z’n werk gedaan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s